Ramazan’da Gün Boyu Sıvı Dengesini Koruyan 4 Temel İçecek

Buradasınız

Ye-İç 19 Haziran 2016

Ramazan ayı yaza denk geldiğinde oruç tutanlar için uzun bir bekleyiş başlıyor. Yapılan pek çok araştırma oruç tutanların sıvı tüketimine dikkat etmediğini ortaya koyarken, iftardan sahura kadar olan sürede stratejik bir şekilde beslenmek gerektiğini ortaya koyuyor.

Malum yeterli sıvı almayan vücudun verdiği kimi tepkiler var: Bulantı, baş dönmesi, halsizlik ve bayılma hissi gibi... Bunlara bağlı olarak vücudun sıvı-elektrolit dengesinin bozulması başta böbrekler olmak üzere, kalp ve dolaşım sistemi ve beyin sağlığını olumsuz etkiliyor. Hal böyle olunca biz de Diyetisyen Aysen Arıcan Öz’e sorduk: Oruç tutanlar Ramazan ayı boyunca hangi içeceklere ağırlık versin?

 

Tabii ki Su

Bu şıkkı tahmin etmek zor olmasa gerek. Ama önemli olan ne kadar su içmek gerektiği. İdeal olan Ramazan süresince günde 2,5-3 litre su tüketmek. Oruç süresi ortalama 16 saati bulduğu için geriye oldukça az bir zaman kalıyor. Tüm bu su miktarını tek seferde tüketmek mümkün değil elbette. Bu yüzden sahura kalkmak ve tüketilecek bu miktarı zamana yaymak daha sağlıklı olacaktır. Tadı biraz çeşitlendirmek için sürahi içine meyve dilimleri atabilirsiniz. Ve unutmayın, suyun yerini gerçekten hiçbir şey tutamaz.

 

Ayran ve Sakinleştirici Etkisi

Su dışında sıvı dengesini koruyan alternatif içeceklerin başında, yaz aylarının en gözdesi ayran geliyor. Sodyum ve klorür açısından zengin olduğu gibi içeriğindeki yoğurt bakterileri, sindirim sistemi için de oldukça etkili. Normal kan basıncını dengelemede önemli bir rolü olmasının yanında sakinleştirici bir etkisi olduğu da biliniyor. Açlık ve susuzluğa karşı direnirken gerilen sinirlere iyi geleceği kesin. Ve de tabii ki harareti aldığını da es geçmemek gerek. Yalnız Diyetisyen Aysen Arıcan Öz’ün önemli bir notu da var: “Eğer yemeklerde yoğurt tüketiliyorsa, ayranı aynı oranda daha az almakta fayda var. Ne de olsa her şeyin fazlası zarar.”

 

Vitaminsiz Kalmamak için Taze Meyve Suyu

Sıvıyla birlikte vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri almanın en leziz yolu meyve suları. Ancak taze sıkılmış olması koşuluyla. Aksi halde konsantre meyve sularıyla yalnızca aldığınız şeker oranını artırmış olursunuz. İster tek bir meyveden hazırlayın, ister yaz meyvelerinden bir kokteyl yapın. Ama sakın ekstra şeker eklemeyin. Kivi veya kayısı gibi bazı meyvelerin kıvamı koyu gelebilir, su katarak seyreltebilirsiniz. 

 

Ev yapımı limonata

Limonatanın ne muazzam bir C vitamini kaynağı olduğunu söylemeye gerek yok. Ayrıca çok iyi bir potasyum kaynağı olması, beyin, kalp ve sinir sistemi fonksiyonlarında etkili olmasını da sağlıyor. Limon suyunun diğer önemli özelliği birçok diyet programlarından hatırlayacağınız üzere, açlık hissine karşı etkili bir savaşçı olması. Kokusunun sakinleştirici etkisi de cabası. Tavsiye edilen içine hiç şeker katmadan tüketilmesi ancak siz yine de bu tavsiyeye uyamıyorsanız, yemeklerdeki şekerle dengelemeye bakın. İftarda ya da sahurda tatlı varsa, limonata yerinde diğer sıvıları tercih edin. Bu arada limonatanıza tatlandırması için nane ya da zencefil de katabilirsiniz. Hem tadı güzelleşir hem de sindirim sisteminiz rahatlamış olur.

 

 

 

 

 

 

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
3 + 15 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.