Klasik Müzik Çok mu Ciddi ki?

Buradasınız

Yaşa 10 Aralık 2015

Klasik müzik dinleyen insanlar hiç espri yapmayan, ağzından burnundan kültür fışkıran insanlar olarak algılanır. Kültür fışkırması kısmen gerçek olsa da, bu insanların sabah uyanır uyanmaz ütülü gömlek giyip sallanan koltuklarına oturup puslu gökyüzünü izleyerek Für Elise dinledikleri kulağa pek de mantıklı gelmiyor. Neden sürekli ciddi olsunlar ki? Beethoven’dan Mozart’a klasik müziğin dâhilerinin kendi hayatları fazlasıyla renkli ve fırtınalıydı bir kere.

Toplumsal olarak bizim kültürümüzün bir parçası değil klasik müzik, kabul. Klasik müziği geçin, her türlü enstrümantal müziği sadece bir iş yaparken arkada fon olarak çalsın diye açan insanların sayısı hiç de az değil. Fakat klasik müzik dinleyenlere sorarsak, onlar başka şeyleri müziğe fon yaptıklarını iddia edebilirler.

Müzik ve Kişilik İlişkisi

muzik_ve_kisilik_iliskisi

Klasik müziğin ciddi ve saygın olarak algılanması sadece bizim toplumumuzla ilgili bir şey değil. Örneğin dünyanın her yerinde pop müzik dinleyen insanların sayısı caz ya da klasik müzik dinleyenlere göre daha fazla. Daha direkt, daha kolay tüketilebilir ya da görsel yönü güçlü olması pop müziği en çok dinlenen müzik yapabilir. Fakat müzik tercihiyle karakter arasında da bağlantı olduğu düşünülüyor.

Örneğin klasik müzik dinleyen insanların gerçekten entelektüel birikimi ortalamaya göre daha yüksek. Cambridge Üniversite’sinin yaptığı bir araştırmaya göre, klasik müzik dinleyicileri içe dönük yapıya sahipler ve fiziksel olarak çekici değiller.

Her klasik müzik dinleyen için elbette geçerli bir durum değil bu ama neden klasik müziğin biraz soğuk ve ciddi algılandığına bir kanıt olabilir bu araştırmalar. Ayrıca sırf kültürlü gözükmek için zorla klasik müzik dinlemeye çalışan, birkaç ünlü klasik müzik eserini dinleyip ortamlarda hava attıktan sonra evine gelip “Gel turnam uç dağlardan, kon gönlüme, ah yar” şarkıları dinleyen insanların sayısı hiç de az değil.

Çünkü Evlerde ve Televizyonda Çalınmazdı

cunku_evlerde_ve_televizyonda_calinmazdi

Klasik müziği soğuk ve ciddi bir müzik hâline getiren nedenlerden birisi de alışkanlığa dönüşememiş olması. Birçok kaliteli şey gibi medyada kendine yer bulamayan klasik müzik, gerçekten çok ender olanların dışında çoğu ailenin evinde dinlediği ve çocuklarına küçük yaştan itibaren dinlettiği bir müzik türü değil. Bir kere adı üzerinde klasik, popüler değil yani.

Fakat Vivaldi’nin Dört Mevsimi’ni dinlerken hayatı sorgulamamak, kederli olduğumuzda Mozart’ın Requiem’ini dinleyerek kendimizden bir şeyler bulmamak, Paganini’nin kemanından çıkan çılgın notalarla “Aşk bu!” dememek mümkün mü? Klasik müzik hayatın dışında değil; tam tersine acısıyla tatlısıyla hayatın ta kendisidir. Dinleyiniz, alışınız, sonra bağımlısı olacaksınız zaten.

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
5 + 9 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.