Y Kuşağı Gençlerin İş Yerinden Beklentileri

Buradasınız

Yaşa 30 Ağustos 2016

Dünyada farklılaşan sosyal ve teknolojik değişmelere göre nesiller kategorize ediliyor ve kuşaklar isimlendirilirken 20 yıllık süre temel alınıyor.

1946-64 yılları arasında doğanlara Baby Boomers, 1965-79 yılları arasında doğanlara X, 1980-99 yıllarında arasında doğanlara Y, 2000’den sonra doğanlara da Z nesli deniyor.

Kuşaklar Arası Bağlar

Baby Boomers zor şartlar altında büyüdüğü için eli sıkı ve iradeli, onlar tarafından büyütülen X kuşağı otoriteye saygılı ve sadık, X kuşağı tarafından yetiştirilen Y kuşağı ise özgürlüğüne düşkün ve şimdiye kadar bilinen tüm kalıpların dışında kalıyor. 2000’lerde tüm hayatı değiştiren internet teknolojisiyle büyüyen çocuklar oldukları için her şeyin daha hızlı ve pratik olmasını istiyor, bilgiye çok kolay ulaşabildikleri için de otoriteye güvenmiyor; her şeyi sorgulama eğilimi gösteriyorlar. Z kuşağı ise şimdilik tamamen bir muamma ama görülen o ki diğer nesillere oranla tamamen kendi iletişim dilini oluşturmuş bir nesil olarak sistemi büyük bir olasılıkla kökten değiştirecekler.

İş Hayatında Y Kuşağı

Y kuşağının pozitif taraflarından bahsettik ama bu kuşak kendi arasında ikiye ayrılıyor. Birinci grup -bir madalyonun aydınlık yüzü gibi düşünün-, girişimci, yenilikçi, çalışkan, yaratıcı ve özgürlükçü tanımlarından hepsine ya da birkaçına sahipken; ikinci grup madalyonun karanlık yüzü gibi bağımlılığa açık, duygusuz, bencil ve aşırı tüketim meraklısı gençlerden oluşuyor. İkinci grup çoğunlukla iş dünyasından uzakta ailesine bağlı olarak yaşamını sürdürüyor. Birinci gruptakiler ise çoktan kendi iş dünyalarını kurdular, yöneticilik pozisyonlarına gelip isimlerini bulundukları iş kollarında tanıttılar.

Bir işveren olarak günümüzün dinamik iş gücünü oluşturan Y kuşağının beklentilerini karşılayarak onlardan tam verim almak istiyorsanız eski yöntemleri arkanızda bırakıp yeniliklere açık olmanız gerekiyor.

1 – Çalışma Saatleri

İş dünyasının en önemli konusu şüphesiz çalışma saatleridir, bir çalışandan mesai saatlerini tam verimle doldurması beklenir.

Y kuşağı, ne yazık ki geleneksel bir işverenin seveceği türde çalışanlar değiller. Belirli mesai saatlerinden daha çok “deadline” modelinde çalışmak istiyorlar. Basitçe anlatmak gerekirse ona işi verip teslim tarihini söylüyorsunuz, o da size tam olarak o süre içinde getiriyor.

2 – Kıyafet Yönetmeliği

Yapılan araştırmalara göre Y kuşağının büyük bir bölümü üniformalardan ve iş kıyafetlerinden –eğer hayati önem taşımıyorlarsa-  nefret ediyorlar. Neden tek tip olmak zorunda anlamıyorlar ve saçlarına ya da sakallarına karışılmasını istemiyorlar.

3 – Hiyerarşi Onlara Göre Değil 

Y kuşağı tecrübeye önem verse de geçen yılların insanlara her zaman için bir şey katmadığının farkında. Y kuşağı şüpheci olduğu için üstlerinin emirlerini genellikle sorgulama eğilimde oluyor. Şirkette oluşturduğunuz hiyerarşi duvarlarını tamamen kaldırmanıza gerek yok ama en azından şeffaflaştırmanız iş yerinizi Y kuşağı için çok daha çekici hale getirir.

4 – Eğlence Y Kuşağını Çekiyor

Aslında bu detay bütün insanlık için geçerli, sonuçta hepimiz mutlu olup iyi vakit geçirmek isteriz öyle değil mi?

5 – Bağımsızlar Fakat Sosyal Bağları Güçlü

Y kuşağı özgürlüğüne düşkün olabilir ama birçoğu aile bağlarına ve arkadaşlarıyla olan ilişkilerine çok önem veriyor. İş arkadaşlarıyla iletişim halinde olmayı seviyorlar, yetişme şartları sayesinde bağnazlıktan diğer nesillere göre daha uzaklar.

İş yeri veriminizi arttırmak istiyorsanız çalışanlarınıza sosyalleşebilmeleri için olanaklar sağlayın. Onlarla etkileşim halinde olun, aktiviteler yapın ve anılar paylaşın.

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
1 + 2 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.