İflas Etmek Demek Her Şey Bitti Demek Değildir

Buradasınız

Yaşa 20 Ocak 2016

iflas

Hayat artarak ya da azarak giden bir grafikten oluşmaz, kaotiktir ve her zaman beklenmeyen şeyler olur.

İş hayatı da bu beklenmeyen olaylar ve risklerle dolu. Önemli olan onlardan kaçınmak değil; onları bilerek ve tanıyarak, gerekli korunma yöntemlerini kullanarak oranlarını en aşağıya düşürmeye çalışmak.

Hayat Sürpriz Yapmayı Sever

hayat

Hayatın karşımıza neler çıkartabileceğini belki de hiçbir zaman öngöremeyeceğiz; çünkü bilime göre, evrende olacak şeyler inanılmaz küçük oranlardaki madde altı parçacıklarının tesadüfi zıplamalarıyla belirleniyor. Bu durumda kâhinlik yapmaya çalışmak değil, önlemi önceden almak yapılacak en uygun eylem. Evet, iş dünyasının risk faktörlerini her zaman tahmin edebiliriz ama hayattaki diğer risk faktörleri? Asla bilinmez.

İflas Etmek Emek İster

emek ister

Türkiye’nin en başarılı danışmanlık şirketlerinin birinin sahibi olan Erdal Demirkıran ‘İflas Etmenin Yolları” isimli son kitabında şöyle yazıyor: “İflas etmek sanıldığı kadar kolay değildir; emek ister.”

Erdal Demirkıran bu kitabında iflas etmenin yollarından bahsedip, ustaca hiciv yapıyor. İki tane örnek vermek gerekirse:

 “Büyük adamsın Mahmut Abi! Kıvamında sözler duyunca bir hoş ol! Hiç itiraz etme, hemen gevşe. Seni hep övenlerle dost ol.”

“Her hafta sayısal, spor toto, on numara oyna, piyango al. Oynadıktan sonra da büyük ikramiye kesinlikle sana çıkacakmış gibi davran, harca, borçlan.”

Buna benzer davranışlarla iflası kapınıza kadar getirmiş oluyorsunuz, şimdi işletmelerin genel olarak yaptığı hataları başlıklar altında toplayalım:

Plansızlık

plansızlık

İş dünyası kadere inanmaz. Özellikle küçük işletmeler için her zaman birer yıllık ya da üçer yıllık planlar yapılmalı ve bu plan doğrultusunda hareket etmeye çalışılmalı.

Yeniliklere Kapalı Olmak

kapalı olmak

Dünya sürekli gelişiyor ve gelen her yeni nesille beraber değişiyor. Faaliyet gösterdiğiniz iş alanındaki tüm yenilikleri takip ediyor olmak sizi alanızda önemli noktalara götürür.

Tek Başına Halletmeye Çalışma

tek basına

Tek başına pilav satarak Türkiye’nin pirinç sektöründe tekelleşen adamın hikâyesi sadece bir hikayedir, o adam tekelleşene kadar birçok insanla ilişki kurmuş ve hep beraberce çalışarak sinerji oluşturmuşlardır.

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
4 + 3 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.