Kansere meydan okuyan 5 hikaye

Buradasınız

Yaşa 05 Nisan 2016

Kansere meydan okuyan 5 hikaye

Ekim ayı, meme kanseri farkındalık ayı kapsamında farkındalığı artırmak için birçok etkinlik düzenleniyor ve erken teşhisin önemi bir kez daha vurgulanıyor. Artık biliyoruz ki kanserle mücadelede fiziksel tedavi kadar hayata dört elle sarılmak da çok önemli. İşte hikayeleriyle hepimize umut veren isimler.

Tedavisinden sonra şampiyonluklar kazandı

“Kanserle mücadeleden zaferle çıkanlar” deyince şüphesiz ilk akla gelen isimlerden biri Lance Armstrong. ABD’li bisiklet yarışçısı henüz 25 yaşındayken testis kanseri olduğunu öğrendi ama kötü haber bu kadar değildi; tümör beynine ve akciğerlerine kadar sıçramıştı. Doktorlar hayatta kalma şansının yüzde 40 olduğunu söyledi. Ama o yaşamak istiyordu. Uzun süren tedaviler sonucunda hastalığı yenmekle kalmadı, iki yıl sonra yarışlara bile döndü. Üstüne şampiyonluklar kazandı. Ama Armstrong sadece bu umut dolu zafer hikayesiyle değil, kanser hastalarının dayanışmaları için kurduğu Livestrong Vakfı’nda yaptığı işlerle de son 10 yılın en örnek alınası insanlarından biri. 

Kaynak

180 gün ömrün kaldı dediler ama...

Hayatta mucizelerin olduğuna en güzel örneklerden biri Dida Kaymaz’ınki… Bundan 11 yıl önce kanserli hücrelerin tüm vücuduna yayınlığını öğrendi. 28 yaşındaydı ve “180 gün ömrün kaldı” dediler. Bu süreçte Prof. Umberto Veronesi’yle tanıştı ve kanserin bilinçaltındaki bastırılmış duygulardan kaynaklandığını öğrendi. İlk radyoterapisinden sonra 52 gün Peru’da yaşadı ve zihniyle hastalıkla baş etmesini öğrendi. Ve tüm yaşadıklarını 2015’te çıkan 180 isimli kitabında anlattı. Bunların yanı sıra Kansersiz Yaşam Derneği’ni kuran Dida Kaymaz, burada kanserli hastalara moral ve eğitim desteği veriyor.  

Kaynak

“İyi akşamlar, kanserim ben!”

Tig Notaro, Amerika’nın en ünlü stand-up’çılarından. 2012 yılında, tam da ilk stand-up albümü yayınlandıktan bir yıl sonra meme kanseri olduğunu öğrendi. Hem de iki memesinde birden tümör vardı. O zamanlar çok bilinen bir komedyen değildi. Ama bu hastalık hayatında bir dönüm noktası oldu. Öyle ki bu haberi aldıktan birkaç gün sonra sahneye çıktı ve “İyi akşamlar, kanserim ben” diye gösterisine başladı. Ve o gösteriden sonra tam bir fenomen haline geldi. Sonrasında mizahi bir şekilde ortaya koyduğu hayatta kalma öyküsünü defalarca anlattı. Hatta bu öykü 2015 yılında filme çekildi. Ve şubat ayında ülkemizde de !f Film Festivali’nde gösterildi. Filmin tanıtımında da dediği gibi Tig kanserle barışıp, kanserle kendince savaşma yöntemi geliştiren isimlerden biri: “Kendimi hep dünyanın en şanssız şanslı insanı olarak görmüşümdür ve böyle de hissediyorum.”

Kaynak

Kanserin potasına müthiş smaç

Henüz üç yaşındayken lösemiyle tanışan ve bırakın kanseri henüz hayatı çözememiş bir çocuktu JP Gibson. Küçücük boyuna rağmen en büyük tutkusu ise basketboldu. Tedavi süresince büyümeye ve basketbol topu peşinde koşmaya devam eden JP Gibson, NBA takımı Utah Jazz’ın fotoğrafçısı Jonathan Diaz tarafından keşfedildiği günü, muhtemelen ileride hiç unutmayacak. Ailesinin tedavi masraflarını ödemekte zorlandığı bir dönemde, durumu Utah Jazz’a bildiren Diaz, belki de hayatının en büyük iyiliğini yaptı. Ünlü takım JP Gibson ile bir günlük kontrat imzalayarak tedavi masraflarını üstlendi ve altı yaşındaki minik oyuncuyu maça çıkardı. Oyuncuların yardımıyla potaya vurduğu smaçsa tüm dünyanın hafızasına kazınan bir sahneydi. 2016 Ocak ayı itibariyle Gibson’ın kanseri yenip sağlığına kavuşmasının da tüm hastalar için umut verdiği kesin.

Kaynak

Kansere çelme takıp sahalara geri döndü

Mersin İdmanyurdu’nda forma giyen 1991 doğumlu futbolcu Berkan Afşarlı, 2015 yılının başlarında boğazındaki şişlik şikayetiyle doktora gittiğinde lenf kanseri olduğunu öğrendi. O güne kadar bu hastalığın ne olduğunu bile bilmeyen genç sporcu için hayatının en zorlu maçı başlamıştı. Avantajı hastalığının erken teşhis edilmiş olmasıydı; bu avantaja odaklandı ve hemen kemoterapinin yolunu tuttu. Tedavi dönemindeki en etkili ilacının sevgi ve ailesinin desteği olduğunu söyleyen futbolcu, tam sekiz ay sonra sahalara geri döndü. Öyle ki Çaykur Rizespor maçında attığı golle muhteşem dönüşünü taçlandırdı. O şimdi tıpkı tedavi sürecinde olduğu gibi daha iyi bir futbolcu olmanın ve dört büyüklerde forma giymenin hayalini kuruyor.

'Kanseri en iyi yaşayan bilir! Meme kanseri farkındalık ayında sen de kendi tecrübeni ya da yakınının tecrübesini anlat, herkese erken teşhisin önemi konusunda mesajını yaz, farkındalığı artır. Hemen tıkla:

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
5 + 1 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.