Geçinemeyen Kardeşlerin Ebeveynlerine Öneriler

Buradasınız

Yaşa 03 Nisan 2016

Çocuklarınız için “Bütün gün birbirlerini yiyorlar.” ifadesini kullanıyorsanız, ortada bir kardeş rekabeti ya da kıskançlığı sorunu var demektir. Rekabet ve kıskançlık, insana dair duygular olduğu için bir yere kadar normal ama iş, zorbalığa ya da ciddi psikolojik sorunlara varmışsa ebeveyn olarak devreye girmeniz gerekiyor. Çocuklarınızı birbirleriyle dalaştıkları için yargılamak ve cezalandırmak yerine, onlara bu sorunlarla nasıl baş etmeyi öğretmeniz gerekir. Bir de kardeşlerin birbirleriyle geçinememeleri, aslında büyük oranda ebeveynlerin yanlış tutumlarından kaynaklanıyor.

Ne yapmalı da bu çocukları birbirlerine düşman olmak yerine, her zorlukta birbirlerine kenetlenen kardeşler haline getirmeli?

Abla ya da ağabeylere “Sen büyüksün kardeşini kolla.”, “Sen büyüksün kardeşini idare et.” demek, büyük çocukta kıskançlığa ve kardeşine karşı öfke duygusunun oluşmasına neden olur. Çünkü büyük olması, onun da çocuk olduğu gerçeğini değiştirmiyor.

Hakem Olmayın, Maç Yapmıyoruz

Kardeş kavgalarında araya girmek, kavgayı kimin başlattığını ve kimin özür dilemesi gerektiğini belirlemek, çocuklarda “Annem veya babam ayrımcılık yapıyor, kardeşimi tutuyor.” algısı yaratır. Çocuklar kendi aralarında kavga ederlerken, birden kendilerini ebeveynlerine ispat etmeye çalışırken bulurlar. Çok ciddi durumlar olmadıkça karışmayın ve kavgayı kim başlatırsa başlatsın, kendi aralarında çözmeleri gerektiği vurgusunu yapın.

Asla Çocuklarınızı Birbirleriyle Kıyaslamayın

“Kardeşin senden daha …..” cümlesindeki noktalı yere ne koyarsanız koyun, kardeşler arasında rekabet duygusu yaratır ve onları birbirlerine karşı kışkırtırsınız. Kıyaslama yapmayın. Zaten bir tatsızlık var ki kavga ediyorlar, kendilerini kanıtlamak için uğraşmak, daha çok birbirlerine düşman olmalarına neden olur.

Sevginizi Açıkça İfade Edin

Çocuklarınızı sevin, onlara sarılın, en küçük başarılarında bile onları takdir edin. Sevildiğini ve onaylandığını bilmek, onları rekabet ve kıskançlık duygusundan uzaklaştırır.

Konuşma Ortamı Yaratın

Kavga anında değil ama kavga sonrasında ve hatta genel olarak çocuklarınıza konuşma fırsatı tanıyın ki bir sorun yaşadıklarında kavga çıkarmak yerine dertleri neyse açıkça ifade edebilsinler.

Her Çocuğun Ayrı Bir Birey Olduğunu Unutmayın

 

Her çocuk bir birey ve her birey farklı gelişim özelliklerine, yeteneklere ve kapasiteye sahip. Çocuklarınızı ayrı ayrı bir birey olarak değerlendirin ve onları tanımaya çalışın. Kendi yaşlarına göre aktivitelerde bulunmalarını sağlayın. Örneğin ortaokuldaki bir çocuk, ilkokula giden kardeşi ile aynı oyunları oynamak, aynı yerlere gitmek, aynı arkadaşlarla takılmak zorunda değil. 

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
19 + 1 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.