Okul İyi Ama Dersler Kötü Diyorsa

Buradasınız

Sev 21 Aralık 2015

okul_iyi_ama_dersler_kotu_diyorsa

Bazı çocuklar tümden okul fikrine karşıyken bazıları “Dersler olmasa iyi, ne güzel bir sürü yeni arkadaşla bahçede koşturup duruyoruz.” düşüncesiyle okulu kötü bir yer olarak algılamayıp dersleri başlarına bela ederler. Anne ve babalar içinse okul demek derslerde başarılı olmak demektir, teneffüste ses sek oynama başarısı değil.

Peki derslerde hayaller kuran, ev ödevlerinden küçük bir çocuktan beklenmeyecek ölçüde büyük stratejilerle kaçma plânları yapan, sonuçta derslerinde başarısız olan çocuklar için ne yapmalı da şu ders olayını kolay ya da eğlenceli hâle getirmeli?

“Seveceksin’” Değil; “Neden Sevmiyorsun?”

seveceksin_degil_neden_sevmiyorsun

Hayatta karşılaşılan her problem, nedenleri anlaşılmaya başlandığında çözülür. Çocuğunuz dersleri sevmiyorsa bunun nedenlerini araştırmalısınız. Belki çocuğunuz farklı sebepler nedeniyle öğrenme bozukluğu yaşıyor? Belki miyop ama bu fark edilmediği ve boyu uzun olduğu için en arkada sırada oturuyor ve tahtayı göremiyor? Belki öğretmeni gerçekten de zalim ya da çocuk sevgisinden mahrum? Tüm bunlar basit nedenler gibi algılanabilir ama bu tip sorunlar yüzünden kaç çocuk ders saatlerinde hapishaneden kaçma plânları yapar gibi gizli gizli sınıftan kaçış stratejileri kurguluyor biliyor musunuz?

Kim Her Konuda Mükemmel ki?

kim_her_konuda_mukemmel_ki

Derslerde başarılı olmak ya da olamamak geniş bir kavram. Çocuğunuzun her derste başarılı olması mümkün değil. Çünkü herkes, ilgi alanları, kapasiteleri ve yetenekleri ölçüsünde farklıdır. Matematiği iyi olan çocukların başarılı ve zeki olarak takdir gördüğü şu dünyada sözel yetenekleri olan, resim yapan ya da müzik dersinde mutlu olan çocuklar gereksiz şeylerin peşinde olan çocuklar olarak algılanıyorlar. Oysaki insanlar yetenekleri hangi alanda daha fazlaysa o konuda başarılı olurlar. Bu gayet doğaldır. Demek ki öncelikle kafalardaki başarı kriterinin değişmesi gerekiyor.

Ders Çalışmayı Azap Olmaktan Çıkarmak Mümkün

ders_calismayi_azap_olmaktan_cikarmak_mumkun

Evet, çocuğunuz okumalı ve büyük adam olmalı. Bu durumda ders çalışma programını çocuğunuza göre ayarlamanız gerek. Çocuğunuza günde kaç saat ders çalışabileceğini sorun. Onun fikirlerini sorarak onu önemsediğinizi ve şikâyetini anladığınızı göstermiş ve bu zorlu mücadelede 1-0 önden başlamış olacaksınız. Yarım saat ders çalışma süresinde hem fikir oldunuz diyelim. Ona güzellik yapın ve yarım saatin yarısı olan 15 dakika boyunca istediğiniz gibi ders çalışırsa onu daha fazla zorlamayacağınızı söyleyin. Maksat alışmasını sağlamak. Her gün 15 dakika tam konsantre bir şekilde ders çalışması gerektiğini, ders çalışma saatlerini aksatmadan ve hafta sonuna biriktirmeden değerlendirmesini, bu sayede kalan zamanında istediği gibi oyun oynayacağını söyleyin.

Çocuğunuza yapması gerekenleri net bir şekilde ifade eder ve ona koyduğunuz kurallara uyduğu sürece özgürlük tanırsınız yaptığı şeyi sevmesini sağlarsınız. Ve sevgi, her şeyden üstündür. Zamanla, bu 15 dakikalık sürenin kendiliğinden uzadığını göreceksiniz. Çünkü başarı başarıyı getirir. 15 dakika çalışma saatini düzeni oturttuğu ve her gün tekrarladığında onu ödüllendirmek ve başarısını takdir etmek ise çocuğunuzu teşvik edecektir. Bir eziyetten başarıya dönen ders çalışma, çocuğunuzun kendisine güvenmesini sağlayacak, derslerinde başarılı olmasıyla birlikte gelen daha fazla çalışma isteği ise onu gururlandıracaktır.

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
6 + 1 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.