Bir Çocuk Neden İçine Kapanır? (Üstelik Küçücük, Çok da Fazla Yer Yokken!)

Buradasınız

Sev 21 Ocak 2016

icine kapanık

Çocuklar çevreyle etkileşim halinde gelişir, etkileşim aileden başlar ve arkadaşlarla devam eder. Bazı çocuklar gerek kişilik özelliklerine gerek ikincil çevre etmenlerine bağlı olarak içine kapanık olabilir.

Çocuklarla iletişim kurmaya çalışırken çoğumuzun ilk karşılaştığı durum, çocuğun bizden çekinmesi ve uzak durması olur. Bu gayet normal bir durumdur çünkü yabancılar her zaman iyi niyetli olmayabilirler, bu bir tür savunma mekanizmasıdır. Fakat çekingenlik süreklilik kazanmışsa veya git gide artıyorsa işte bu, ortada bir sorun olduğunu gösterir.

İçine Kapalı Çocuklar İçin Neler Yapılabilir?

icine kapanık cocuklar

  • Çocuğunuzla şakalaşmak çok güzel ama asla bu dalga geçmeye, onu utandırmaya dönmesin.
  • Yeni bir yere ve yeni insanların yanına gitmeden önce çocuğunuzu bilgilendirin, kişileri tanıtın, insanlarla tanışmanın ne kadar eğlenceli olacağından bahsedin.
  • Çekingen olduğu sırada üstüne gitmeyin, bu durumu daha da kötüleştirir.
  • Çocuğunuzu sosyalleştirin, onunla parklara gidin, yeni arkadaşlar edinmesini sağlayın.
  • Grup aktivitelerine önem verin. Örneğin çocuğunuzu bir basketbol kursuna yazdırın, burada dikkat etmeniz gereken şey, onun ne ile ilgilenmek istediği.
  • Çocuğunuzu onurlandırın ve iyi bir şeyler yaptığı zaman mutlaka övün.
  • Bunların dışında çekingenliğin sosyal fobiye dönüştüğünün fark edildiği anda, yapılması gereken en doğru şey bir uzmandan yardım almaktır.

Acaba Benim Çocuğum Çekingen mi?

cekingen mi

Bazı çocuklar neo-fobik olurlar. Neo-fobik; yeni olan her şeye karşı mesafe alan, güvensiz hisseden kişiler için kullanılan bir terim.

Bazen utangaç davranıyor oluşu, çocuğunun çekingen olduğunu göstermez, gayet normal bir durumdur. Aşırı şekilde içe kapanma durumları gözlemliyorsanız, örneğin arkadaşlarıyla iletişim kurmakta zorlanıyorsa o zaman çekingenlik başlamış demektir.

Çekingenliğin Nedenleri

cekingenligin nedenleri

Çekingenlik eğer uygun şekilde tedavi edilmezse, çocuk gelecek sosyal ve iş hayatında çeşitli sıkıntılar çekebilir. Birçok iş kurumunda, yetenek değil baskınlık ve atiklik başarı getirir. O yüzden çekingenliğin nedenlerini iyice anlayıp, onu nasıl istenen seviyelere çekebileceğimizi öğrenmeliyiz.

Çekingenliğe yol açan nedenler:

  • Çevresel nedenler: Çevredeki insanların etkileşimiyle oluşur.
  • Yapısal nedenler:Çocuğun karakteristik ve genetik özellikleriyle ortaya çıkar.
  • Yetiştiriliş biçiminden kaynaklı nedenler: Ailenin yanlış tutumları ve eğitimleri sonucunda meydana gelirler.

Çocuğunuzun içe kapanıklığının aşırıya kaçtığını düşünüyorsanız, yazının başında da belirttiğimiz gibi, bir uzmandan yardım almalı, aynı zamanda kendinizi çocuk gelişimi konusunda geliştirmelisiniz.

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
10 + 2 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.