Her Depresyona Deva: Meditasyon

Buradasınız

Hareket Et 21 Mart 2016

Hepimizin zaman zaman hissettiği bir psikolojik rahatsızlık var: Depresyon. Hayattaki her şeyi çok daha fazla mutlu olmak, iyi hissetmek için yaparız ama nedense bazen nasıl davranırsak davranalım yetmez. Kendimizi mutlu edemeyiz, stres yapar ve depresif hissederiz.

Depresyona girme durumu hormonların etkisiyle olacağı gibi çevresel etmenlerle de olabilir.

Hormonlar Bazen Dengesizleşirler 

Uluslararası Sağlık Örgütü’nün yaptığı araştırmalara göre her doğum yapan 7 kadından 1’i doğum sonrası depresyonuna maruz kalıyor. Psikiyatristlerin depresyon için verdiği ilaçları kullanmak çocuk gelişim uzmanları tarafından önerilmediği için (Anne sütüne etki ediyorlar.) bu psikolojik rahatsızlığa karşı meditasyonu en ideal çözüm olarak düşünebiliriz. Her ne kadar depresyonun sorumlusu hormon dengesizliği olsa da, sonuçta her şey kafamızın içinde olup bittiğinden yeterince derin düşünebilirsek tüm sorunlarımızı kendi başımıza çözebiliriz.

Sorunlar Çoğaldıysa Yap Bir Yoga

Duke Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre haftada ortalama 3 gün 30 dakika boyunca egzersiz yapmak, depresyon tedavisinde antidepresanlar kadar etkili oluyor.

Yoga; denge, esneklik, kuvvet ve odaklanmayı geliştirmeye yardımcı olan bir dizi pozlarla, zihin-beden ilişkisini mükemmelleştiren bir tür egzersiz olarak düşünülebilir. İskelet sisteminizi sağlamlaştırdığı gibi zihinsel berraklık da sağlar.  O zaman, hem bedenimizi hem de ruhumuzu iyileştirecek yoga varken, neden vücudumuza karaciğerimizi yıpratacak kimyasallar yükleyelim ki?

Depresyon İçin Meditasyon Teknikleri

Görsel meditasyonlar ve ses meditasyonları gibi bir çok meditasyon tekniği var. Her insanın zihni kendine özgü olduğu için, kişinin en uygun tekniği bulana kadar deneme yapması gerekiyor.

Görsel Meditasyon

Bir obje üzerinden evrendeki bütünlüğü anlamaya çalışan meditasyon türü şöyle uygulanıyor: Sizden iki metre ötede duracak şekilde, alçak bir sehpanın üzerine bir obje (resim, heykel, figür, vb.) koyuyorsunuz ve karşısında lotus duruşunda oturuyorsunuz. Objeye, “kasina aracımıza” 10 dakika boyunca odaklanıyor ve zihninizi açmaya çalışıyorsunuz. 

Kasina, kozmostaki her şey ve bütünlük anlamına geliyor.

Ses Meditasyonları

Ses meditasyonları belirli kelimelerle ya da seslerle zihni rahatlatma tekniğidir. Bu kelimeler ya da sesler, kişinin mantrası olurlar. Mantra “man”dan gelir, Hintçede “düşünmek” kelimesinin karşılığıdır.

Kelimeler düşünsel ve gerçek olarak ikiye ayrılırlar. Örneğin “Japonya’da deprem olmuş.” dediğiniz zaman, ne kendinizi ne de iletişim kurduğunuz kişiyi ilgilendiren bir gerçeklik boyutuna yerleştirmezsiniz, sadece başkasının gerçekliğini aktarmış olursunuz. “Deprem!” diye bağırdığınız zaman, herkesi gerçekliğe sokmuş olursunuz, insanların duyguları değişir, kalpleri daha hızlı atar. İşte mantra kelimeler, sizi kendi gerçekliğinize götürür.

Nefes alma egzersizleriyle biraz gevşedikten sonra, 3 kez “A-E-A-OU-İ” seslerini nefesinizin sonuna kadar sesli bir şekilde söyleyin. 

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
2 + 0 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.